Płynna czekolada to niezbędny dodatek do wielu ciast i deserów. Może być zarówno słodka, jak i mieć gorzki, intensywny smak w zależności od zastosowanej czekolady. Przygotowanie tego smakołyku nie jest jednak tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Dowiedz się, jak rozpuścić napój w szybki i niezawodny sposób!

Płynna czekolada – o czym musisz pamiętać?

Główną zasadą rozpuszczania czekolady jest to, że nie wolno umieszczać jej bezpośrednio na ogniu. Czekolada w garnku lub rondelku błyskawicznie się przypala, co czyni przygotowanie gładkiej, płynnej masy praktycznie niemożliwym bez zastosowania tłuszczu. Dlatego ta metoda sprawdzi się tylko wtedy, kiedy przygotowujesz płynną czekoladę z dodatkiem masła lub mleka, a i wówczas wymaga ciągłego mieszania i sporej uwagi. 

Znacznie lepszym sposobem na rozpuszczenie czekolady jest wykorzystanie kąpieli wodnej lub kuchenki mikrofalowej. Umożliwi Ci to stałe kontrolowanie temperatury i konsystencji czekolady, jak i zmniejszy ryzyko jej przypalenia. Ponadto zanim zabierzesz się za przygotowywanie płynnej czekolady, połam ją na kostki, a najlepiej posiekaj w małe kawałki. Nie tylko przyspieszy to proces rozpuszczania, ale również zapewni równomierne podgrzewanie masy, co w efekcie ułatwia uzyskanie gładkiej konsystencji.

Na rynku znaleźć możemy czekolady specjalnie przeznaczone do rozpuszczania, jednak zwykłe czekolady mleczne i gorzkie również sprawdzą się w tej roli. Warto natomiast wybrać taką o wysokiej zawartości kakao, które zapewnia jej intensywny smak i aromat. Ponadto warto wiedzieć, że czekolady białe rozpuszczają się znacznie gorzej niż ciemne, stąd też biały napój będzie trudniejszy do przygotowania. Ze względu na wysoką zawartość cukru łatwo tu o karmelizację masy, dlatego musi ona być rozpuszczana razem z mlekiem.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej

To najpopularniejszy i jednocześnie najbardziej niezawodny sposób na uzyskanie płynnej czekolady. Na czym polega? Połamaną na kawałki lub posiekaną masę umieszczamy w miseczce (najlepiej szklanej) nad wrzącą wodą, uważając, aby dno nie dotykało powierzchni. Para wodna równomiernie podgrzeje czekoladę, co zapobiega przypaleniu oraz zapewni Ci uzyskanie gładkiej masy bez grudek. Metoda ta jest praktycznie niezawodna, dlatego chętnie korzystają z niej kucharze na całym świecie.

Podgrzewając czekoladę w kąpieli wodnej, musisz pamiętać o tym, aby naczynie nie dotykało wody i uważać, aby nie dostała się ona do masy. Ogromnym atutem roztapiania czekolady na parze jest to, że mieszanie jej nie jest konieczne, a wręcz może spowolnić proces podgrzewania, dlatego ogranicz je do minimum. Dzięki temu Twoja płynna czekolada będzie miała idealną konsystencję przy bardzo małym nakładzie pracy.

Roztapianie czekolady w kuchence mikrofalowej

Zamiast kąpieli wodnej, tabliczkę czekolady możemy również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Wbrew pozorom nie jest to jednak metoda łatwiejsza. Podgrzewając czekoladę w mikrofalówce bardzo łatwo o przypalenie, dlatego wskazana jest duża cierpliwość i ostrożność.

Najskuteczniejszą metodą na uzyskanie płynnej czekolady z mikrofalówki jest stopniowe jej podgrzewanie, przy każdorazowym wyjmowaniu masy z kuchenki i sprawdzaniu jej konsystencji. W praktyce czekoladę należy podgrzewać przez 30-60 sekund (w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej) i wyjąć, dokładnie mieszając. Następnie podgrzewamy ją w kilku sesjach po 15-20 sekund i za każdym razem ponownie mieszamy. Proces ten należy powtarzać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dzięki temu zapobiegniesz jej przypaleniu i uzyskasz gładką, równomierną masę.

Choć metoda rozpuszczania czekolady w kuchence mikrofalowej z pozoru wymaga mniej pracy (nie trzeba przygotowywać kąpieli wodnej), trudniej tu o kontrolowanie stopnia rozpuszczenia czekolady. Wystarczy chwila nieuwagi, aby masa przypaliła się i na dobre straciła swoje właściwości. Jest to więc technika wymagająca nie tylko cierpliwości, ale również praktyki, która pomoże Ci dostosować czas podgrzewania czekolady do mocy mikrofalówki.