Connect with us

Poradniki

Jak usunąć trudne przypalenia z blachy?

Nikt nie chce jeść spalonego jedzenia. Nikt. Smak jest obrzydliwy i jest to strata twojego jedzenia i pieniędzy. Więc jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w niefortunnej sytuacji spalenia blachy do pieczenia, bądź przygotowany. Spalona blacha do pieczenia to częsty wypadek w kuchni, który może przydarzyć się każdemu z nas. Choć może się wydawać, że patelnia jest nie do naprawienia, istnieją sposoby na wyczyszczenie, a nawet ożywienie spalonej blachy. Oto kilka wypróbowanych i prawdziwych metod czyszczenia spalonych blach do pieczenia, których nauczyłem się od mojej babci.

Wyczyść blachę do pieczenia wrzącą wodą

Wrzątek może nie wydawać się najbardziej oczywistym sposobem na usunięcie przypalonego bałaganu z blachy do pieczenia, ale tak naprawdę jest jednym z najbardziej skutecznych. Gorąca woda rozbije oleje i cukry, które przywarły do blachy i wytworzy parę, która rozluźni wszelkie lepkie pozostałości po przypalonym jedzeniu. Wystarczy napełnić zlew gorącą wodą, umieścić w nim przypaloną blachę i pozostawić ją na 15 minut lub dłużej, aż wszystkie resztki jedzenia się odmoczą i odejdą od blachy. Następnie możesz użyć starej szczotki lub gąbki, aby zetrzeć resztki jedzenia. Następnie spłucz blachę zimną wodą Przed ponownym użyciem dokładnie osusz ją ręcznikiem – zapobiegnie to rdzewieniu, jeśli nie uda Ci się całkowicie usunąć mydła podczas mycia.

Po umyciu dokładnie wysusz

Po zmyciu wszystkich plam z blachy do pieczenia upewnij się, że dokładnie ją osuszasz, używając ręczników papierowych lub ręcznika do naczyń przed powrotem do swojego pierwotnego miejsca w szafkach kuchennych.

Patelnie do pieczenia powinny być przechowywane w miejscach o niskiej wilgotności, aby wilgoć nie gromadziła się w nich z czasem i nie powodowała rdzewienia lub korozji. Nie powinieneś również nigdy przechowywać ich w pobliżu źródeł ciepła, takich jak piekarniki, ponieważ może to również uszkodzić ich powłoki!

Dodaj kilka łyżek sody oczyszczonej

Soda oczyszczona jest świetnym środkiem czyszczącym i pomoże usunąć przypalone jedzenie z blachy do pieczenia. Wystarczy posypać blachę sodą oczyszczoną, dodać kilka kropel wody i wyszorować gąbką lub szczotką. Zauważysz, że soda oczyszczona zaczyna się pienić i bąbelkować, co oznacza, że działa. Gdy już zmyjesz jak najwięcej resztek jedzenia, spłucz zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem przed ponownym użyciem.

Dodaj odrobinę soku z cytryny

Co powiesz na kolejne naturalne rozwiązanie czyszczące? Sól i sok z cytryny usunie plamy z patelni, jak również oczyści je po ugotowaniu kwaśnych potraw, takich jak pomidory lub marynaty na bazie cytrusów, które odbarwiają aluminiowe patelnie w czasie. Wystarczy połączyć 1 szklankę ciepłej wody z połową cytryny i 2 łyżkami soli. Wlej tę mieszankę na swoje brudne patelnie i pozostaw na noc, a następnie dobrze spłucz rano.

Namoczyć w occie i sodzie oczyszczonej

Do dużej miski wlej 1/2 szklanki octu i 1/4 szklanki sody oczyszczonej. Umieść spaloną blachę do pieczenia w misce, upewniając się, że wszystkie strony blachy są zanurzone w roztworze czyszczącym. Pozwól mu się moczyć przez 10 do 20 minut, a następnie wyszoruj gąbką lub szczotką do naczyń. Dobrze wypłucz i gotowe! W razie potrzeby możesz zostawić na całą noc. 

Jak uniknąć przypalenia blachy podczas pieczenia?

Dwie główne przyczyny przypalonych patelni to użycie patelni o niewłaściwym rozmiarze i zbyt długie pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Rozmiar patelni jest ważny, ponieważ decyduje o tym, ile ciepła może dotrzeć do potrawy. Jeśli użyjesz małej patelni, czas pieczenia będzie krótszy, a potrawy będą gotowane szybciej. To samo dotyczy użycia zbyt dużej patelni; jeśli użyjesz większej patelni niż to konieczne, nie będzie wystarczająco dużo miejsca, aby całe ciepło dotarło do potrawy.

Przydatne wskazówki:

1) Upewnij się, że twój piekarnik jest wstępnie rozgrzany, zanim włożysz cokolwiek do środka;

2) Zawsze używaj timera podczas pieczenia;

3) Unikaj otwierania i zamykania drzwi piekarnika podczas pieczenia;

4) Podczas wyjmowania wypieków z piekarnika nie używaj metalowych przyborów i nie dotykaj ich gołymi rękami;

5) Natychmiast sprzątaj rozlane płyny;

6) Zawsze używaj drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych podczas gotowania na naczyniach z powłoką nieprzywierającą.

 

Podobne wpisy

Copyright © zdrajca-film.pl