Nikt nie chce jeść spalonego jedzenia. Nikt. Smak jest obrzydliwy i jest to strata twojego jedzenia i pieniędzy. Więc jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w niefortunnej sytuacji spalenia blachy do pieczenia, bądź przygotowany. Spalona blacha do pieczenia to częsty wypadek w kuchni, który może przydarzyć się każdemu z nas. Choć może się wydawać, że patelnia jest nie do naprawienia, istnieją sposoby na wyczyszczenie, a nawet ożywienie spalonej blachy. Oto kilka wypróbowanych i prawdziwych metod czyszczenia spalonych blach do pieczenia, których nauczyłem się od mojej babci. Alternatywnym sposobem czyszczenia blachy są nowoczesne preparaty, jak https://ccf1.pl/produkt/ccf1-kuchenny-strazak/.
Wyczyść blachę do pieczenia wrzącą wodą
Wrzątek może nie wydawać się najbardziej oczywistym sposobem na usunięcie przypalonego bałaganu z blachy do pieczenia, ale tak naprawdę jest jednym z najbardziej skutecznych. Gorąca woda rozbije oleje i cukry, które przywarły do blachy i wytworzy parę, która rozluźni wszelkie lepkie pozostałości po przypalonym jedzeniu. Wystarczy napełnić zlew gorącą wodą, umieścić w nim przypaloną blachę i pozostawić ją na 15 minut lub dłużej, aż wszystkie resztki jedzenia się odmoczą i odejdą od blachy. Następnie możesz użyć starej szczotki lub gąbki, aby zetrzeć resztki jedzenia. Następnie spłucz blachę zimną wodą. Przed ponownym użyciem dokładnie osusz ją ręcznikiem – zapobiegnie to rdzewieniu, jeśli nie uda Ci się całkowicie usunąć mydła podczas mycia.
Po umyciu dokładnie wysusz
Po zmyciu wszystkich plam z blachy do pieczenia upewnij się, że dokładnie ją osuszasz, używając ręczników papierowych lub ręcznika do naczyń przed powrotem do swojego pierwotnego miejsca w szafkach kuchennych.
Patelnie do pieczenia powinny być przechowywane w miejscach o niskiej wilgotności, aby wilgoć nie gromadziła się w nich z czasem i nie powodowała rdzewienia lub korozji. Nie powinieneś również nigdy przechowywać ich w pobliżu źródeł ciepła, takich jak piekarniki, ponieważ może to również uszkodzić ich powłoki!
Dodaj kilka łyżek sody oczyszczonej
Soda oczyszczona jest świetnym środkiem czyszczącym i pomoże usunąć przypalone jedzenie z blachy do pieczenia. Wystarczy posypać blachę sodą oczyszczoną, dodać kilka kropel wody i wyszorować gąbką lub szczotką. Zauważysz, że soda oczyszczona zaczyna się pienić i bąbelkować, co oznacza, że działa. Gdy już zmyjesz jak najwięcej resztek jedzenia, spłucz zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem przed ponownym użyciem.
Dodaj odrobinę soku z cytryny
Co powiesz na kolejne naturalne rozwiązanie czyszczące? Sól i sok z cytryny usunie plamy z patelni, jak również oczyści je po ugotowaniu kwaśnych potraw, takich jak pomidory lub marynaty na bazie cytrusów, które odbarwiają aluminiowe patelnie w czasie. Wystarczy połączyć 1 szklankę ciepłej wody z połową cytryny i 2 łyżkami soli. Wlej tę mieszankę na swoje brudne patelnie i pozostaw na noc, a następnie dobrze spłucz rano.
Namoczyć w occie i sodzie oczyszczonej
Do dużej miski wlej 1/2 szklanki octu i 1/4 szklanki sody oczyszczonej. Umieść spaloną blachę do pieczenia w misce, upewniając się, że wszystkie strony blachy są zanurzone w roztworze czyszczącym. Pozwól mu się moczyć przez 10 do 20 minut, a następnie wyszoruj gąbką lub szczotką do naczyń. Dobrze wypłucz i gotowe! W razie potrzeby możesz zostawić na całą noc.
Jak uniknąć przypalenia blachy podczas pieczenia?
Dwie główne przyczyny przypalonych patelni to użycie patelni o niewłaściwym rozmiarze i zbyt długie pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Rozmiar patelni jest ważny, ponieważ decyduje o tym, ile ciepła może dotrzeć do potrawy. Jeśli użyjesz małej patelni, czas pieczenia będzie krótszy, a potrawy będą gotowane szybciej. To samo dotyczy użycia zbyt dużej patelni; jeśli użyjesz większej patelni niż to konieczne, nie będzie wystarczająco dużo miejsca, aby całe ciepło dotarło do potrawy.
Przydatne wskazówki:
1) Upewnij się, że twój piekarnik jest wstępnie rozgrzany, zanim włożysz cokolwiek do środka;
2) Zawsze używaj timera podczas pieczenia;
3) Unikaj otwierania i zamykania drzwi piekarnika podczas pieczenia;
4) Podczas wyjmowania wypieków z piekarnika nie używaj metalowych przyborów i nie dotykaj ich gołymi rękami;
5) Natychmiast sprzątaj rozlane płyny;
6) Zawsze używaj drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych podczas gotowania na naczyniach z powłoką nieprzywierającą.